Pred celoštátnou súťažou Hviezdoslavov Kubín

23.06.2010 Prešov

Záver mesiaca júna sa v tomto roku stane po prvýkrát časom, keď sa budú rozdávať nielen vysvedčenia, ale aj hodnotné umelecké zážitky v podobe recitačných vystúpení mladších aj starších recitátorov.
V Dolnom Kubíne sa v dňoch 24. – 26. júna predstaví recitátorská „elita“ tejto recitačnej sezóny. Uskutoční sa tu 56. ročník celoštátnej súťaže Hviezdoslavov Kubín, ktorej vyhlasovateľom sú Ministerstvo kultúry SR a z jeho poverenia Národné osvetové centrum, a Ministerstvo školstva SR.
Hviezdoslavov Kubín je najstaršou a najprestížnejšou súťažou v oblasti umeleckého prednesu a divadiel poézie, ktorá dáva priestor pre rozvoj osobnosti už štvrtej generácii mladých ľudí, ktorí menia čítané slovo na slovo interpretované. Že ich je stále dosť, o tom svedčí okrem iného aj to, že v tomto roku privíta súťaž na svojom trojdňovom programe približne 53 detských recitátorov, 27 recitátorov zo stredných škôl, 11 recitátorov nad 19 rokov a 15 divadiel poézie.
Aj tradične výborná prešovská recitačná škola bude mať v Dolnom Kubíne svoje zastúpenie. V kategórii žiakov 1. – 4. ročníka vystúpi Katka Rozkošová z Rožkovian, ktorú vedie Darina Jacová. Svoj text predstaví v kategórii žiakov 5. – 7. ročníkov aj Lucia Demjanovú z Prešova, ktorá pracuje pod vedením PaedDr. Márie Kuderjavej. Anna Rakovská z Prešova, ktorú vedie PaedDr. Mária Kuderjavá, sa predstaví v kategórii stredoškolských študentov, a to spolu s Matejom Marušinom, ktorý spolupracuje s PhDr. Emíliou Alcnauerovou. Aj v V. kategórii budeme mať svoju zástupkyňu, ktorou je PhDr. Soňa Pariláková, PhD. Kubínskemu publiku sa predstaví Divadlo poézie MAM s hrou Kolomyjky, ktorú žiaci ZUŠ M. Moyzesa naštudovali pod režisérskym vedením PaedDr. Márie Kuderjavej.
Všetkým reprezentantom želáme veľa úspechov a radosti z vystúpení, ktoré naplnia radosťou z prednesu.

PhDr Dagmar Rusnáková, Šarišské osvetové stredisko Prešov
 

Vyberte región

mark